مشهد

با توجه به وجود بارگاه ملكوتي حضرت علي‌ابن‌موسي‌الرضا (ع) و ساير جاذبه هاي زيارتي و سياحتي، شهر مشهد هر ساله از حدود سيزده ميليون زائر پذيرايي مي‌كند.

 مشهد شهر مشهد در بخش مركزي شهرستان مشهد واقع در شمال شرقي استان خراسان و در محدوده‌اي به مساحت 270 كيلومتر مربع قرار دارد. اين شهر حدود دو ميليون و پانصد هزار نفر است. شهر مشهد بين مدار جغرافيايي 10/36 تا 23/36 عرض شمالي و 28/59 تا 43/59 طول شرقي قرار گرفته است. ارتفاع متوسط شهر از سطح دريا حدود 1050 متر (حداكثر 1150 متر و حداقل 950 متر) و جهت باد غالب از غرب به شرق است.

حرم علي بن موسي‌الرضا آرامگاه هشتمين امام شيعيان در شهر مشهد و در کشور ايران جاي دارد که اين مجموعه در سال ۱۳۹۲ هجري شمسي ۷۰ هکتار مساحت داشت و داراي ۲۶ رواق (بناي سرپوشيده) و ۹ صحن (فضاي باز) و ۶ مدخل ورودي به نام بست مي‌باشد.


موزه مرکزي آستان قدس رضوي

هدف از ايجاد اين مرکز فرهنگي در حرم مطهر رضوي غرفه اشياي آثار نفيس و گرانبها و نادر بوده که در طي زمان توسط ارادتمندان به اهل بيت عصمت و طهارت(ع) تقديم حضرت رضا(ع) گرديده است. اين مکان پس از آخرين تغييرات در سال 1378ش و افتتاح موزه جديد هم‌اکنون داراي يازده موزه با موضوعات مختلف مي‌باشد.

موزه مرکزي آستان قدس رضوي

کلات نادری

کاخ خورشيد – کلات نادري

کاخ خورشيد در سال ۱۱۵۱ هـ.ق، به دستور نادرشاه جهت اقامت و خزانه براي جواهرات و غنايم درکلات ساخته شده‌است.
اين بنا مربوط به سال‌هاي آغازين به قدرت رسيدن نادرشاه افشار مي‌باشد. عمليات ساخت کاخ در تمام طول پادشاهي ادامه داشته و حتي تا آخرين سال‌هاي حيات نادرشاه يعني سال ۱۱۶۰ هجري قمري در دست ساخت بوده‌است.زيرا کتيبه ثلث بسيار زيباي «سوره نباء» که در قسمت دور تا دور فضاي گنبد نوشته شده به همين تاريخ اشاره دارد.

شانديز

اين مکان يکي از نواحي ييلاقي مشهد است که در بخش طرقبه و در فاصله 30 کيلومتري غرب مشهد قرار دارد. وجود چشمه سار ها و باغ هاي فراوان، فضاي سرسبز و رودخانه، چشم انداز بي بديلي به منطقه بخشيده است. اين ناحيه يکي از نواحي عمده توليدات صنايع دستي و بومي نظير پوشاک چرمي و پوستي، اشياء چوبي و انواع بافته هاي گياهي مي باشد. شانديز همچنين داراي رستوران ها، سفره خانه ها و اقامتگاه هاي تفريحي متعددي است.

شاندیز

طرقبه

طرقبه

طرقبه يکي ديگر از گردشگاه هاي بزرگ و طبيعي مشهد است که از غرب به کوه هاي بينالود و از شمال به کوه تخت رستم محدود مي شود. وجود چشمه سار ها و درختان فراوان آن را از نقاط بسيار خوش آب و هوا و تفريحي مشهد ساخته است. اين منطقه ييلاقي داراي تابستاني با آب و هواي خنک و مطبوع است.

آرامگاه فردوسي

«حكيم ابوالقاسم فردوسي» در سال 411 ه. ق زندگي را بدرود گفت. او بزرگترين حماسه‌سراي ايران مي‌باشد كه شاهنامه را در مدت 30 سال سروده است. آرامگاه اين شاعر بزرگ و نامي در 24 كيلومتري شمال غربي مشهد (توس) در مسير جاده مشهد- قوچان واقع شده است. آرامگاه فردوسي در باغ بسيار مصفايي قرار دارد. در داخل محوطه آرامگاه تابلوهاي سنگي زيبا، از داستان ها و حماسه‌هاي شورآفرين شاهنامه وجود دارد. كار بازسازي اين آرامگاه در سال 1347 به اتمام رسيده است. در مغرب باغ آرامگاه موزه‌اي است. از جمله اشياء اين موزه يك جلد شاهنامه خطي به وزن 37 كيلوگرم مي‌باشد.

آرامگاه فردوسی

آرامگاه نادر

آرامگاه نادر (گنجينه باغ نادري)

در چهار راه شهدا مشهد، ميان باغ مصفايي آرامگاه نادر بنا شده است. اين ساختمان توسط انجمن آثار ملي درسال 1338 هجري شمسي ساخته شد. مجسمه نادر در حالي كه سوار بر اسبي است و تبرزيني در دست دارد، بر فراز آرامگاه نصب شده است. اين مجسمه توسط موسسه مجسمه‌سازي (Bruni) در ايتاليا ساخته شده است. ارتفاع اين مجسمه 5 متر مي‌باشد. وزن تقريبي آن حدود 14000 كيلوگرم است. در داخل آرامگاه، موزه‌اي وجود دارد كه اسلحه، كلاه‌خود، زره و لوازم رزمي زمان نادر كه شامل تعداد 130 نوع اسلحه آن زمان است نگهداري مي‌شود. اين آرامگاه در سال 1342 گشايش يافته است. «نادرشاه» در شوال سال 1148 ه. ق به سلطنت رسيد و در جمادي‌الثاني 1160 ه. ق به دست افراد قزل باش در قوچان كشته شد. در محوطه آرامگاه وي كتابخانه‌اي عمومي به نام كتابخانه «علامه طباطبايي» وجود دارد.

حكيم عمر خيام نيشابوري

خواجه، امام، حجة الحق، حكيم ابوالفتح عمربن ابراهيم الخيامي [خيام] نيشابوري، از حكما، رياضي دانان و شاعران بزرگ ايران، در اواخر قرن پنجم و اوايل قرن ششم مي زيست. معلومات و مطالعات حكيم بيش تر در فلسفه و حكمت و رياضيات بوده، گاه از سر تفنن شعر نيز مي گفته است. اما بيش تر به شاعري رباعي سرايي معروف است. آرامگاه اين فيلسوف و رياضي دان بزرگ در جنوب شرقي شهر نيشابور رو به روي امام زاده محمد محروق و امام زاده ابراهيم قرار دارد .

حکیم عمر خیام نیشابوری

عطار نیشابوری

شيخ عطار نيشابوري

 فريد الدين ابوحامد بن ابوبكر ابراهيم ابن اسحاق عطار نيشابوري، شاعر و عارف نامي ايران زمين است كه با آفريدن آثاري بديع مقام خود را جاودان ساخته. آرامگاه عطار در فاصله 6 كيلومتري شرق نيشابور، در نزديكي امام زاده محروق و آرامگاه خيام واقع گرديده است .

كمال الملك

محمد غفاري، معروف به استاد و كمال الملك، از مفاخر هنر نقاشي ايران امروز، فرزند ميرزا بزرگ كاشاني است. وي در سال 1264 هجري قمري در قريه كاشان، متولد شد و به سال 1359 هجري قمري در نيشابور، بدرود حيات گفت. مقبره ي كمال الملك، در باغ شيخ عطار نيشابوري، قرار گرفته، به عنوان زيارتگاه فرهنگ دوستان و عاشقان هنر ايراني، هر ساله مشتاقان بسياري را به سوي خود جلب مي كند. بناي آرامگاه داراي حياط و باغچه ي سرسبزي است كه مقبره كمال الملك در آن قرار دارد .

کمال الملک

هارونیه

بناي هارونيه

در نزديكي آرامگاه فردوسي، بناي هارونيه قرار دارد كه تاريخ دقيق ساختمان آن روشن نيست. وجه تسميه اين بنا معلوم نيست. احتمالاً اين ساختمان مدتي خانقاه بوده است. ساختمان آن به آتشكده شباهت دارد؛ لذا چنين تصور مي‌شود كه در دوره‌هاي اوليه اسلام، مسلمين آن را تغيير شكل داده به صورت مسجد در آورده باشند. چون آرامگاه «امام محمد غزالي» در توس مي‌باشند و محل آن دقيقاً روشن نيست، در مجاورت اين بنا به يادبود اين دانشمند، سنگ مزاري نصب شده است.